Tai Chi

Tai Chi is een krijgskunst.

Tai Chi is een innerlijke krijgskunst (tai chi chuan, is te vertalen als 'ultieme vuist'), gericht op verdediging door het herstellen of bewaren van evenwicht.
Typerend zijn alerte ontspanning, kalme reactie op subtiele gebeurtenissen, zuinige inzet van spierkracht.

Tai Chi is een bewegingskunst.

Tai Chi beoefen je in een vorm. Een Tai Chi vorm is een vastliggende serie houdingen en bewegingen.
Kenmerkend zijn het rustige tempo en vloeiende harmonieuze bewegingen.
Tai Chi kent een lange, rijke traditie, met diverse Tai Chi vormen en stijlen, alle met dezelfde principes. Er zijn ook vormen met een wapen, bijvoorbeeld met een zwaard, waaier of stok, partneroefeningen, en Qi Gong oefeningen. Alle bieden een training van innerlijke en uiterlijke balans, coördinatie, soepelheid.

Tai Chi is goed voor je gezondheid.

Een goede krijger is gezond en fit door goed voor zichzelf te zorgen. De rijkdom van de bewegingen omvat, naast martiale aspecten, een veelheid aan oefeningen, die alle tezamen werken aan fysieke en mentale fitheid.
Tai chi training kan een positieve uitwerking hebben op vitaliteit. Door het langdurig en veelvuldig oefenen word je volgens een gezegde:
'sterk als een houthakker, soepel als een baby, kalm als een wijze'.

Tai Chi is meditatie.

Tai chi is training van aandacht, waarneming, bewustzijn. Het oefenen van de bewegingen is tegelijkertijd een oefening van innerlijke houding en beweging, en een studie van de achterliggende theorie.
De oorsprong van basisbegrippen, als Ch'i, Yin en Yang, de dynamiek van de voortdurende verandering, ligt in de oude Chinese natuurfilosofie.
Tai Chi is eeuwenoud, en nog steeds verrassend actueel.

Tai Chi is praktisch.

Tai Chi leer je door Tai Chi te beoefenen, leren door te doen. Meestal begin je met het aanleren van een handvorm, bijvoorbeeld de zogenaamde ‘korte’ vorm van Cheng Man Ching.
In een traditionele benadering vraagt het aanleren van een vorm tijd en aandacht. Door aandachtig en herhaald oefenen maak je je de bewegingen steeds meer eigen en volgt gaandeweg een verdieping. Hierbij ervaar je geleidelijk meer van de onderliggende principes en de toepassingen. Dit kan leiden tot een proces van groei en zelfontplooiing, waarbij rijpend inzicht en toenemende vaardigheid hand in hand gaan.
Voorop staat voor mij het ontspannen plezier in beweging, met een een open geest spelenderwijs leren door ervaring.

Vragen? Nieuwsgierig?

Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op. Of kom een keer meedoen!

Agenda
2019
voorjaar
Tai Chi Arnhem
Tai chi en Chi kung voor beginners
2019Tai Chi/ Qi Gong workshop
2019Zöllnerhaus Nordhorn
Tai Chi aan de grens
2019
Zöllnerhaus Nordhorn
Qi Gong aan de grens
Meer informatie:Marion Coenen
atelier@marioncoenen.nl
0049 5921 8536858
0031 6 1127 9344

© 2019 Marion Coenen | atelier@marioncoenen.nl | colofon